Adab ketika MARAH

Rasulullah s.a.w. pernah menasihatkan seorang lelaki: "Jangan marah". (Riwayat al-Bukhari)
menurut al-Kahttabi, maksud larangan tersebut adalah menjauhi sebab-sebab yang mencetuskan marah dan jangan melakukan sesuatu yang mengarah kepadanya. Mari perhatikan adab-adab ketika marah seperti berikut :

Jangan marah kecuali kerana Allah
Sebuah hadis Rasulullah s.a.w. bermaksud: "Demi Allah, Baginda tidak pernah marah kecuali apabila larangan Allah dilanggar, maka beliau akan marah kerana Allah."
Ingat kekuasaan dan keagungan Allah 
ketika marah.
Menahan marah.  Allah menyukai orang yang menahan marah sebagaimana firman-Nya yang bermaksud "...dan orang yang menahan marahnya dan memberi maaf kpd org lain dan Allah mencintai org yg berbuat kebaikan."
Berlindung kpd Allah ketika marah
Rasulullah s.a.w. bersabda yg bermaksud: "Jika seseorang marh mengucapkan 'A'uzubillah' (aku berlindung kpd Allah), nescaya akan reda kemarahannya.
Diam
Daripada Imam Ahmad , maksud sabda Baginda s.a.w.: "Ajarilah, permudahkanlah dan jgn menyusahkan Apabila salah seorang drpd kalian marah , hndaklah ia diam."
Mengubah posisi
Sabda rasulullah s.a.w., maksudnya: "JIka salah seorang drpd kamu marah ketika berdiri, maka hndaklah ia duduk. Apabila mrahnya tdak hilang juga maka hndaklah ia berbaring.
Berwuduk
Marah itu api syaitan. Oleh sbb itu , sjukkan marah dgn berwuduk.
Bersabar dan memaafkan
Sebaik-baik org yg marah, memaafkan org yg dimarahinya, Maksud firman Allah:"Dan jika mereka marah, mereka memberi maaf."
Jangan berdendam
Allah berfirman yg bermaksud:"Dan jika kamu memberi balasan, maka balaslah dgn balasan yg sama dgn seksaan yg ditimpakan kpdmu., Jika kamu bersabar,sesungguhnya itulah yg lebih baik bg org yg sabar."

P/S'M/

:: PENILAIAN SEPANJANG MASA ::

Assalamualaikum wbt, selamat bpuasa, slamat bsahur, slamat bbuka, dan segala mcm selamat agi dlm bulan pnuh barakah ni.. jgn risau, insyaAllah post ni x bosan.. sebab kite tengah fikir pasal benda lain kan, "eh, mesti diorg dah letak komen baru kat post tu.. / kat gmba tu.. / kat status tu", so xnk la buang masa bace blog ni pulak.. camni je la, kalau kite xberapa rasa mcm nak baca, xyah.. x elok buat benda yang kite xnk, sebab nanti x ikhlas pulak, xdpt pahala membaca benda bfaedah, pengajaran pun susah nak ambek..

Ok, BERALIH KEPADA TAJUK SEBENAR.. 
Penilaian Sepanjan Masa [PSM]

antum tahu x, slain drpd 2 malaikat yg !!SENTIASA!! di sisi kita sepanjang masa, perhati SETIAP apa kite buat, baek atau buruk, catat semuanya dalam buku amalan kita, pastu kantoikan kat pdg mahshar nnti,[nak bagi orang yg slalu buat bnde x elok trase :D]  ade jugak makhluk lain yang sentiasa perhati n nilai kita stiap masa.. MANU$!A..

kat mana2 kite pergi, ade je mata yang tgh usha kita sebenarnya, kadang2 kita prasan, selalunya x.. Dan manusia ni, tengok bukan skadar teng0k, tengok sambil menilai, menghakimi, membuat andaian dll.. Kadang2 time kite tgh buat benda x snonoh la dia nmpk kita, pstu trus buat persepsi kite mcm ni, mcm tu.. Mcm yg plaja2 maahad slalu ckp, SUUZ Z0NN~

tapi itu antum pon tau, insyaAllah.. yang nk dtegaskn sgt2 dlm post ni ialah, percakapan kita.. baek dari mulut, mahupun BERCAKAP MELALUI TANGAN.. cakap pakai tgn? facebook, ym, SMS, Twitter, blogging.. [owh.. tu :)] Sama mcm tadi, org sentiasa perhati n nilai kita, walaupun slalunya diorang x layak pun nk nilai org, tp tu la yg blaku, n kita pun camtu snanye.. kalau bace post org tu, mcm2 la dia fikir.. 
"trok giler minah ni" 
"bapak lucahnye mamat ni" 
"bodo giler budak ni, boleh lak  ..." 

tu baru tafsiran yg agak senonoh, yg agi teruk tu xyah ckp la.. "hish, budak ni xde iman ke?!", "asal babi sangat mulut dak ni" dan laen2 yang antum sniri un slalu tpikir.. well, mungkin x salah, sebab tu la pe kita nmpk, n kita nilai bdasarkn ape kite nmpk kan.. tp tu la jugak masalahnye, kite xnmpk semua benda, x tahu cerita sebenar, tp buat2 macam da tau, pstu mula la tafsir ikut sedap hati.. 

TAPI!!!!
tu pun bukan benda yg nak diketengahkan dalam post ni... 
\ABISTU ABENDA?
yg orang laen ckp tu, kesah ape.. kalau salah dye dpt dose, kite dpt pahale, kalau btul un xde la gempa bumi ke pape kan....<>.. yg nk dfokuskan dari td lagi nih, ialah kita sendiri sebagai orang yang tulis bnde2 tu..

"Alah.. beb, tolong r.. FACEBOOK ni laman sosial! semua orang ada hak nak tules apa2 diorang nak.. nak luahkan perasaan, nak marah kat orang.. nk komen ni komen tu, kalao x suke x yah la bace.. org x pakse pun.. x leh trima hakikat la tu.." [pedas kan mulut dak maahad]

JAWAPAN : tu la pasal, sape pulak kate salah tules bnde2 tlebeh snonoh tu kat facebook.. nk komen, komen la.. sape boleh halang, memang ada hak kan.. dah kate laman SOSIAL.. tapi, tu la jugak pasal, org memang x leh halang ape2 kite nk tules,maknanye ape yg kite tules mmg dari hati kite, so x salah la kalau org nilai bnde2 x elok kan, dah kita mmg camtu.. btul? nak salahkn diorg ke? plus, sjak bila lak facebook ni bapak dye punya, da tules mmg la org tbace, dah bnde tu public.. ngok la sape cakap bnde kat atas tu..

"F*UCK R HIDUP NI.. X ABES2 PUT0S CINTA.. RASE CAM NAK BUNOH DIRI JEWP.. ARRGHH!" 
[wall post yang konfem2 tpampang kat news feed]

sjujurnya, korang pikir ape kalau nmpk statement cmni.. mgkn kali ptame, b0leh bajet budak ni tengah pressure giler, tp kalo sume post2 cmni, agaknya boleh agak x budak ni org jenis ape..

OK... memandangkan korang pun dah bosan bace, ana pun da penat type, n ana yaken korng dah paham pe mesej yg nk dsampaikn, dah la smpai situ kowt.. tu je yg penting kan, mesej da smpai, x yah pnjg2.. cam org Israel, pndai diorg, gune je care bodo2 pun, jnji mesej smpai.. bkn cam org Melayu, kaedah bmacam2, mesej x smpai2 gak.. amai je baby kne buang agi,, oklah, da lari tajuk ni, kang tules dlm post laen pulak psal tu :D

KESIMPULAN :
JAGA APA YANG KITA TULES KAT FACEBOOK.. PIKIR DULU SEBELUM "POST".. INGAT, ORANG SENTIASA MNILAI KITA DALAM APA BENTUK SKALI PUN, JADI BIARLAH MEREKA MENILAI YANG BAEK2.. ade dak maahad slalu ckp kat ana, 
"some things r just meant 2 be private".. sng citer, kal0 rse bnde tu x perlu pun 1 dunia tau, x yah la post.. bkn semua org blh tolong pun..  simpan je la sorang2, nk ngadu, ngadu kat org ttentu.. saje je gedik nak tarik perhatian.. tu la hakikatnya.. ok, slamat bpuasa, jumpe lagi

wallahua'alam bissawab, wassalam~~~~ KITA SENTIASA DALAM PEMERHATIAN

PURPOSEFULL LIFE :D

Live a purposeful life.. we live bcoz of? Allah.. n to Him we shall return. If that is not our purpose of life, then we should not live at all. 

Cube pikir balek, kalau bkn sebab Allah, sebab pe je kite id0p kat dunia? Sebab nk sr0nok2? Nk rasai kenikmatan dunia? Then? Tu je? Tu la 1 prinsip kite semua kne ingat, kalau bkn sbb pegangan agama n kpercayaan kpd Allah S.W.T, xde sebab nk hidup..

Watpe ikut hukum, jage batas laki pompuan, beria-ria tut0p aurat, puasa, bayar zakat.. Undang-undang x kate p0n kena, n kalau yg ade tulis un, dye nmpk ke kalau kite buat..? Kal0 dok umah, panggel pelacur dua tiga ekor, minum arak 4-5 botol, ade polis nmpk? Ada JAIS ttibe dapat kesan, antar rombongan nk tangkap? Rasanya xde.. 

so, kalau xde, asl kita x buat? Bes kowt.. free sex, mabuk2, belasah mak ayah sniri, kuang aja ngan cikgu.. Ha.. tu la besnyer, sedang korang baca ni, anda tawu jawapan dia.. A.L.L.A.H~
back 2 the basics, Allah knows.. n we follow all those rules i.e. hukum agama bcoz of Allah..

[bace je las sampai habis, x panjang sangat pun.. siket je lagi ni :D]

That is our purpose of life.. Kadang2 rasa susah nk bayangkn, orang yg xde pegangan agama, xde matlamat hidup, tah pape je motif dia.. Pergi skola, pergi kerja, solat, makan, tidor, kahwen, dpt anak.. 4 what? 
FOR? Keredhaan Allah.. tu je kite cuba cari, n yg sepatutnya kita cari, bkn disukai manusia semata2.. tp tu la yg dikejar2 manusia skang.. If u get keredhaan Allah, then thats it, we've reached our purpose of life..

TAPI!!! ingat3.. ingat senang ke nk dpt keredhaan Allah? Bru 3 minit tadi pe korang wat? Astaghfirullahalazhim.. kalau benda baik, bagos. Kalau x, tobatla.. :D
Dengan keredhaan Allah itu tadilah, kita blh cium bau syurga, Tu 1 lagi, org selalu taget nk dpt syurga.. Snanye x brape kena tu, sbb syurga tu pun makhluk Allah. Tentu ada benda lebih besar yang perlu dikejar iaitu KEREDHAAN ALLAH.. itulah segala-galanya. Sangat bkaitan dengan stiap apa yang kita lakukan pada setiap masa di mana-mana sahaja. Belajar, bersosial, bercouple, bermain [sukan], baca Quran, itulah yang kita kejar sebenarnya.. Pe dia? KEREDHAAN ALLAH..   tanam3! kat ne? dlm hati..







Life is very short, so break your silly ego, forgive quickly, believe slowly, love truly, laugh loudly & never avoid anything that makes you smile. [KATA2 HIKMAT sape tah]




Carry a Heart that Never Hates  //  Carry a Smile that Never Fades  //  Carry a Touch that Never Hurts.


Al-Fatihah~

Rasanya antum pun dah dapat berita sedih ni.. 
Berat betul rasanya nak taip kata2 ni, walaupun keyboard baru repair..
Tetapi inilah hakikat, setiap yang hidup pasti akan mati
Semua orang akan dijemput Israil.. x sesaat awal, x sesaat lewat
itu janjiNya..

Kali ini giliran mudir kesayangan kita, Ustaz Haji Ibrahim bin Yunus..
walaupun tidak lama beliau sempat berkhidmat di bumi hamidiah, kira2 1 tahun 1/2
iaitu sejak Januari 2009, tapi banyak jasa yang telah dicurahkan beliau..
banyak perubahan telah dibawa, banyak masalah ditemuai penyelesaiannya, banyak minda kini terbuka..

TAPI, seperti biasa.. manusia2.. sering melanggar sunnatullah yang bgitu cantik disusun.. sering menyalah tafsir perkara2 yg menjadi amalan.. Perkara yg nak dketengahkn dlm post ini :

 "JANGAN MERATAPI SI MATI..." :(

First n for most, nangis x smestinya mratapi. Meratapi adalah apabila kita tidak menerima hakikat kematian tersebut, menangis yang melampau2, tidak redha dan pasrah dengan ketentuan Allah, bertanya "kenapa kau pergi!!" "kenapa kau tinggalkan kami!!" "kenapa kau cabut nyawa dia ya Allah..", menggoncang2 jenazah, dan yang sewaktu dengannya.

Tapi, yang jadi masalah sekarang ni.. Apabila dilontar soalan, "kau x sedih ke?", "ko nangis x?".. dibalas, "watpe nak nangis, sume orang mati kan, biase r..", "ala,aku bukan rapat sgt un dengan mudir tu, x rase pape un", "kite mane leh mratapi si mati en.. watpe nak nangis.." [abaikan yang dua awal tu, selingan je]

WELL, memang pun, xde sape pun pakse nangis.. nangis tu luaran je, dalaman sape tau, entah sedih entah tidak.. mungkin betul, mungkin lakonan, who knows.. [tapi baik husnuz zonn] Walakin, kalau jwpn2 tadi tu dijawab dengan diikuti ketawa kecil, senyuman, macam mana pulak..?Xke kuang aja tu? Kalau x sedih, then shut up or something r kan, renung2 balek ke, drpd buat bnde2 yg menampakkan seolah2 kita gembira dengan pemergiaan si mati..

Menangis x smestinya mratapi.. [nada mcm dah sebut dua kali], x salah kalau kite bersedih sikit.. Mungkin terkejut dengan berita tu, sebab semalam baru je syok mngumpat, tiba2 hari ni dah xde.. x sedih ke? peluang nk mintak maaf tu da ilang, da xde.. mana nak cari.. tapi budak2 maahad mana ade fikir mcm tu..

yang dfikir, "ala.. pasni marzilah ganti.. [diikuti bberapa pkataan yg x wajar ditulis]", fikir itu, fikir ini, semua lari dari konsep menerima kematian. Sepatutnye pe? Ya Allah, betapa hampirnya kematian tu dengan kita.. datang x menduga, xde ketuk2 dulu.. Aku dah sedia ke belum? dan lain2.. but u guys will get bored sick if i wrote all those stuff.. but that's reality~

Long story short, tadi ada SOLAT JENAZAH kat surah sekolah lepas zohor sebaik sahaja jenazah ustaz sampai dari Hosp Serdang, dan btolak ke kampungnya di Kelantan lepas tu.. bagi yang x bkesempatan nak dtg, perbanyakkanlah doa dan "Qul huwallahu ahad" utk ustaz.. Doa moga rohnya dicucuri rahmat, dtempatkn dlm kalangan yg beriman dan beramal soleh, & djauhkn dari azab kubur dan neraka, insyaAllah~



T : preVIEW, VIEW, reVIEW..

A great tip to help u get better grades n memorize all those huge facts n stuff..
the 3 Vs.. 

:: PreView :  
Make sure b4 u get to class, b4 u start learning on a new topic, READ IT FIRST..
just take a simple glance through the topic, get an idea of what u're going to learn..
Try to understand a few things, but don't push yourself too much, cause u haven't even learnt the topic
Just try to get a picture of what u're about to learn...

:: View/Focus :
Give full attention to the lesson in class when u're learning the topic.. 100% on the teacher.. n also the textbook.. Ask if u have any problems/confusions.. or anything u didnt understand while PreViewing
Make sure u totally understand what the teacher said.. no problems whatsoever.. totally 100% understand crystal clear.. dont be shy to ask.. The Javanese say, "Malu biar btempat.."

:: ReView :
When u get back home/hostel, make sure u read back what u learned.. in the following 24 hours, or else 80% of it will be forgotten, seriously.. 80% is a big number.. Revise back the topic your teacher just taught you.. again, make sure u understand everything, ask your parents or friends if there's any problems..

D  .  O  .  N  .  E  !!!!!

InsyaAllah, if u follow these 3 simple steps, what u learn will be stuck in your head.. u'll have better grades, n be a better person.. u can also sharpen your memory using this method..
Happy VIEWing! Hope this was useful.. :)
Salam~

WE R ORGANIZED!!! Alhamdulillah..

Di bawah tampuk pemerintahan baru [dah ramai mangsa2 dipetik masok blog ni],
Sukacita ana maklumkan bahawa blog ini akan insyaAllah lagi gempak,
tu pun kalo korang support n tolong..

Pertama sekali pasal format baru,
Kalau kat taj0k tu tulis : '
KP - Karya Pelajar [korang yg wat n antar, tpi kitorg ade tapis]

L - Laporan [kalo ade pape event, laporan psal event tuh] cam yg kat bwh ni

D - Dakwah [ilmu2/bnde2 bkaitan agama.. akhlaq, aqidah, etc]

FYI - Sebarang makluman bkaitan blog ni or sumthing at school.. cam post ni r

T - Bnde2 bguna tentang pelajaran utk kita sama2 timba ilmu [cth: tips2, nasihat2, adab2 dsb]

I - iklan [promosi sbrg aktiviti/bnde baru kat maahad]

harap dengan adanya format baru ni blog ni makin mant0p n terus maju, insyaAllah..
salam~

Karnival Keusahawanan dan Mahrajan Kawad Kaki [KKMKK]

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum.
Lama blog nih berdiam diri...
Dan berhabuk sana sini...
Oleh sebab itulah, (ceyh! ayat tak bleh blah) Cik Admin ni dtg meng-update (bahasa apa nih? jngn ikut,ea..) blog nih. Buang sampah sarap mana yang tak patut. Susun elok2 balik. Ikut prinsip 5S yang Pengetua selalu promot tuh. 
Oklah,. balik pada tajuk asal. Karnival Keusahawanan dan Mahrajan Kawad kaki yang diadakan sempena Bulan Cakna Kokurikulum. Rasanya semua orang tahu kot tentang event nih. Mana taknnye, sesungguh pasukan unit beruniform SMKA MAAHAD HAMIDIAH (besar punya nama sekolah)berlatih kawad kaki tiap-tiap petang. Sangat-sangat bersemangat. Biasalah, budak maahad.Sekali tengok, mereka-mereka nih dah macam kat sekolah tentera, petang2 kawad je kejenya.. tapi, rasenye berbaloi juga pengorbanan mereka-mereka nih balik lambat tiap-tiap hari, semata-mata untuk mende nih. Tak caya. Korang pun dah tengok sendiri macam mana hasilnya semalam. Best! Lebih baik dari tahun lepas kowt... Alhamdulillah, segalanya berjalan sebagaimana yang dirancangkan walaupun, terdapat sedikit kelewatan.
-gmbr ini diambil daripada blog salah seorang budak maahad-

Macam biasalah, kalau dah namanya Pertandingan Kawad Kaki, atau nama barunya Mahrajan Kawad Kaki.. mestilah ada Johan, Naib Johan,.. bla..bla..
Tapi, disini, Admin hanya mampu menyenarai pendek Johan Dan Naib Johan bagi pertandingan Kawad Kaki berkumpulan. selepas ini, bagi mereka yang akan mewakili sekolah ke peringkat daerah, berusah,k.. Kejayaan itu tidak datang bergolek. Semuanya bermula dengan usaha dan tawakal.

Putera:
Johan: Kadet Polis
Naib Johan: Pengakap

Puteri: 
Johan: Kadet Polis
Naib Johan: Bomba

Tahniah! Tahniah! Yang Lain, tidak bermakna anda tidak bagus. Mungkin perlukan effort yang lebih lagi. Chayo! apa2pun, kesungguhan unit2 nih kawad setiap hari sepatutnya diterapkan semasa dalam kelas. Bukannya sesungguh Berkawad, tapi Syahid dalam kelas. Kesungguhan inilah yang sepatutnya mengiringi diri semasa belajar dalam kelas. Adehh.. Bagi Kawad Individu, Ana tidak berapa ingat pemenang-pemenangnya, insya-ALLAH anak akan dapatkan nanti,ea..

serentak dengan event kawad nih, ada Hari Keusahawanan. Gerai2 nih ditempah dengan bayaran RM 50, RM 20 deposit kebersihan.Mostly, gerai-gerai yang dibuka tuh jual makanan.. Yelah, budak maahad kan memang suka makan. Pihak sekolah ada sediakan anugerah Usahawan Harapan,  dan kalau tak silap, pelajar Form 1 yang merangkul anugerah tuh!  Alhamdulillah.. Dari program nih, dapat cungkil macam-macam bakat terpendam budak2 maahad.  Penutupnya, beringatlah.. amalan itu bermula pada niat. Betul niatnya, insya-ALLAH keberkatan ALLAH mengiringi. Kejayaan juga mengekori.
 

wassalam..
sekian dari ana.
 

K.P. : J0M NANGESH.. : (

salam..
cuba tengok dunia kita sekarang, cuba tengok manusia zaman sekarang, cuba tengok dak maahad skrg..
Ya Allah, sedihnya.. sedang ana mnulis ni, keyboard da mula basah..

Ya Allah.. apa nak jadi dengan kita...? Ya Allah.. Mana kesudahannya...?
Kalau nak kupas 1 persatu, mmg x cukup entri ni, malah blog ni.. jadi, ana akan kupas tentang beberapa isu je yang sangat membimbangkan & memang patut dipandang serius [ade 3 je kat sini]..

sIdANg PeMbACa..
1.  Kes Buang Baby..
- Ya Allah.. Ya Allah.. Ya Allah.. sedihnya nk mula.. mungkin ade antara korg yang x berkongsi rasa yang sama, mungkin kerana pemikiran / perspektif yang berbeza..
- Cuba tengok paper, tengok berita, da lali dengar pasal kes buang tabiat.. [buang baby tu kan dah kluar tabiat/norma manusia] Macam yang ditulis dalam blog ni, cuba fikir rasional...
- Bayi tu ANUGERAH ALLAH.. bkn semua orang dikurniakan anak.. tapi orang2 yang dapat ni tak reti nak bersyukur.. x leh pikir waras.. Tapi kita x boleh nak adili camtu je, sebab kita x pernah lalui..
- tapi, seribu kali tapi, tindakan tu tetap salah, x kisahla terlanjur mana pun, tertekan mana pun, bukan hak kita nak senang2 tamatkan riwayat hidup anak kecil tu.
.
2. Mungkin antum da b0san baca pasal isu ni, tapi dia tetap suatu masalah..
TUD0NG.. 
- isu nye sekarang bukan pasal pemakaian tudung semata2, tetapi 'menutup aurat' secara amnya.. Seperti dalam post yang sebelum ni, gejala x pakai tud0ng, x tutup aurat dah jadi kebiasaan untuk kita umat manusia..
- tu la yang sedihnya, org da x rasa benda tu salah dan rasa bersalah..

"PAKAI TUD0NG X SEMESTINYA DIA BAEK.. RAMAI JE YANG TEROK2.. HMMPHH.."

- sape kata orang yang pakai tudong mesti org yang baek, memang ramai yang tak berapa nak baik pun..
- tapi cuba banding dengan orang yang x pakai tudong, mana lagi teruk..?- nak tau orang tu baik ke x, bukan dari luaran je, bukan dari pemakaian sahaja.. banyak aspek yang perlu dilihat, dan aspek pemakaian salah 1 daripadanye..
    - dan yang x tutup aurat tu, walau camne pun baik hati budinye, budi bahasa dia, masih ternyata ke'tidak baik'an dia sebab awal2 lagi, dia tu dah langgar perintah Allah.. jarang la yang lain boleh sempurna

    3. HoLMat lo..
    -Ya Rabb.. kalau kita tengok umat manusia sekarang, rasa hormat menghormati tu susah beno nak nampak.. Orang Melayu yang dulu kaya betul dengan budi bahasa [kononnya!] hanya tinggal sejarah.. Manusia yang dikatakan bertamadun sangat tu, dah x berapa nak bertamadun dah.. [ber0k x buang anak pun.. :]
    - Malas nak kupas lebih lanjut, kita kecikkan skop kepada Maahad je.. cuba tengok, kalau cakap dengan cikgu tu, Ya Allah, bukan main 'beradab'.. 
    -rasanya perihal ni x yah hurai lebih, sebab semua selalu nampak  depan mata, tapi buat2 x nampak, ataupun x rasa apa yang diorang nampak tu benda x elok.. [lu pikiaq la sniri]
    - rasanya, kalau cakap dengan cikgu tu, x yah la informat sangat.. x yah skema sangat, tapi jangan biadap.. 

    "Tapi hydrochloric acid tuka gak an?" "Abes ue pahal dia x mengembang?"

    - salah ke ayat2 ni? tafsir la seniri, agak2 kalau kita cikgu dengar budak cakap camtu ngan kita, pe gak nye ek rasanya..
    - a useful tip, bila cakap dengan cikgu, akhiri ayat tu dengan 'cikgu', atau 'ustaz' atau lain2, tengok cikgu la.. dan "gak ar", "ar en", dan lain2 tu cam x berapa sesuai nak guna kalau cakap dengan cikgu kan?

    sekian, wabillahi taufiq wal hidayah
    wassalam~ hope u guys cried, or touched emotionall,, coz u really should..                                         [eMa.yakuZZ@]

    K.P : STANDARD AH..

    salam.. sblm sye mulekn entri ni, nk ucap thnx byk2 kat ssape tpikir nk bgi kitorg tulis kat blog ni, bgs gak la cadangan tu.. sye x bese tulis entri, fes time ni.. so, kalo ade pape kurang, tmbh2 la bgi cukup.. haha

    kan kita biasa dgr.. : "Ala, standard ah.." /  "Bese r tu.." / "Ala.. mcm x biase je"
    Pd pendapat ana, ade sstgh situasi yg x patut gne kate2 ni..

    Bdsrkn pnglmn ana sniri, ana dgr kata2 ni bila ana tkejut tgk ssuatu bnde tu..
    Cth : Kawan ana tnjuk gmba dia ngn bf dye ronggeng kat TimeSquare dlm MySpace.. dah la kwn ana x tu pakai tudong kat luar, kat skola je pakai.. hipokrit.. [bkn dak Maahad] pstu, lps da abes diorg jln2, diorg gi la taman mne tah, pstu diorg dok tmpt cam tsembunyi siket.. pstu, ade pic diorg tgh cium.. pipi n mulut..

    SubhanAllah.. MasyaAllah.. Astaghfirullah.. Nauzubillah.. Innalillah

    Ana hampir titiskn air mate time lyn album dye tu.. Sedih tgk btapa hancurnye umat kita, generasi kita, anak muda skrg.. kononnya harapan bangsa, agama & negara.. Kalo cmni la gaya nye, harapan je r..

    bila ana respon dgn tkejut kat pic dye n tgur2 siket.. dye ckp r kate2 hikmah kat atas tu..
    "Ala.. Lepen ah.. Standard ah buat ngn balak cmni... X kan ko x pnah kowt.. Ouh, dak Maahad, lupe lak.. huhu :-)" menggeletar bdn ana bce pe dye tulis..

    Tgk tu dak2 Maahad skalian,bnde2 camni dah jadi kelaziman / kebiasaan dlm masyarakat kita..
    dah xde pape dah.. sume org wat bodo je.. x rse pape..
    mmg ah, sbb diorg x rse bnde tu salah.. x rse bnde tu dose, haram dan sbgnya..
    diorg rse bnde tu biase.. watpe nak kecoh an..?

    Kpale otak diorg! [sori bhse kasar, tpi ni je cara nk bgi org yg bce ni terkesan siket]
    Cium! Coupling! Jalan bkepit2! Pakai baju nmpk pusat & bnde2 len!
    Ni kebiasaan ke? kelaziman ke? kite boleh terima ke bnde2 ni?

    TAK! Jgn sskali rasa bnde2 ni sume xde pe.. Lekat dlm otak tu, sume ni still salah..
    X kesa la sume org ke, 1 dunia, sume dak Maahad ke buat.. tetap salah
    Bila kita rasa bnde tu salah, insyaAllah kita akan jauhi & berusaha nk banteras..

    Kan da blaja yg psal MENCEGAH KEMUNGKARAN tu.. gne la tiga2 cara tu, tgk mna termampu..

    Ingt dalam otak kita tu.. ini bkn budaya Maahad.. bkn budaya org Melayu.. bkn budaya Islam.. bkn psal kisah yg ana kongsikan ni je.. sume jenis ksalahan & maksiat la..

    Kat Maahad sniri.. jgn la bila kawan kita ckp :
    "Si tu x pakai tud0ng kat luar la.. Aku da lme nk tgur dye.." Kita gi jawab :
    "Alah.. bese r tu.. dah kate dak Maahad.."
    Tgk tu.. bila kita ckp camtu, seolah2 kita membenarkn/mengizinkan bnde tu blaku..
    sdgkn dah terang2 bnde tu salah..

    So, kesimpulannya.. jgn anggap bnde2 x elok yg blaku kat dunia kita skrg ni biase..
    Dah kluar Maahad pun, bnde2 tu salah gak.. Sng crita, lps kuar maahad..
    Putera kuar x yah la pakai shorts, rantai2, gelang2.. puteri, kekalkn kain ats kpala, bju jgn fit2..

    Sekian, wassalam~
    *Thnx sudi bace :D

    = KARYA PELAJAR =

    Assalamualaikum sume..


    sori sgt2 sbb da lme xde post baru.. Pihak admin skrg tgh sibuk mnapis dan mengedit karya para pelajar Maahad yg semuanya kreatif2 dan bbakat blaka.. pndai sungguh dak2 Maahad.. 


    Alhamdulillah, sume entri yg mereka hantar ke
    BUMI_ULAMA@YAHOO.COM
    tu bbentuk nasihat n insyaAllah kite sume blh amek iktibar..


    n di samping itu juga, ingin kami promosikn para Hamidian skalian yg sius bbakat n pnuh idea utk menghantar karya2 mnarek anda ke emel yg bsar gabann tu..
    Entri2 anda mstilah : 
     - berunsur nasihat/menceritakn apa2 aktiviti2/program yg blaku di Maahad/pape je bkaitan skola
    - TAJOK kne gempak.. kalo antum x bape surenk bgi tajumk ape tpi entri da siap, kitrorg blh tlg..
    - X yah r pnjg2 sgt.. bajet2 siket mse nk buat tu..
    - blh mbgndungi sbrg media lain slain text supaya lbh mnarek.. [pics, video, animationdsb]


    Kalau bnde2 kat blog ni hasil buah fikiran dan luahan hati semua plaja Maahad, bru la blh dpanggil BLOG MAAHAD.. bkn sidang admin je.. 


    dan insyaAllah dlm masa terdekat ni, kami akn postkn entri2 yg diterima.. Salam ::
    Antar jgn x ANTAR!! 

    THE JUMAAT PRAYER::

    Firman Allah:

    "Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan untuk mengerjakan solat pada hari Jumaat, makasegeralah kamu pergi ke masjid untuk mengingati Allah [dengan mengerjakan solat Jumaat] dan tinggalkanlah berjual beli [pada saat itu]; yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui[hakikat yang sebenarnya]," - Al-Jumu'ah: 9


    SOLAT JUMAAT :solat fardu (dua rakaat) yang dilakukan pada hari Jumaat menggantikan solat Zohor, dan ia dilakukan secara berjemaah selepas mendengar khutbah.Wajib dikerjakan atas setiap mukallaf dengan syarat-syarat tertentu.

    Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

    Setiap jumaat, seperti biasa kaum muslimin akn membanjiri masjid2 utk mnunaikn solat jumaat, mndgr khutbah. Ana slalu perhatikn gelagat manusia ketika menghadiri solat2 jumaat. Byk ragamnya, yg tua len, yg dak2 len. Sedih bila dtgk balik, byk x kne.. Perlakuan kita kat solat jumaat ni snanye jge mencerminkn peribadi kita strusnya imej masyarakat yg tsilap pilih junction.. [kalo ckp tsasar dri jalan yg bnar x market]


    Byk isu2 yg timbul berkaitan solat juma'at :

    · Ramai ponteng, bek muda mahupun tua.. blh lak minum kopi pe sume sdg org len mndgr khutbah..


    "Sesiapa yang meninggalkan solat fardhu secara sengaja maka dia kafir terang-terangan"- (Riwayat At-Tabrani)


    · Ramai x paham tatacara/adab tyme khutbah [sembang/SMS memanjang/tido!/men2/wat donno]

    · Ramai gi lmbt, x pahamkonsep Solat Jumaat.. dh nk solat bru dtg [ingt ssaje je khatib bgi khutbah?]

    · Nk amalkn sunat2 hari jumaat jauh skali.. :


    1. Mandi sunat hari Jumaat, terutama ketika hendak berangkat ke Masjid.

    2. Memotong kuku.

    3. Memotong, mencabut atau mengunting bulu [ketiak, hidung, misai].

    4. Bersugi.

    5. Memakai wangi-wangian.

    6. Berhias diri dengan memakai pakaian yang bersih dan cantik.

    7. Bersegera pergi ke masjid.

    8. Berniat iktikaf.

    9. Solat Tahiyatul Masjid sebaik sahaja masuk ke dalam masjid.

    10. Memperbanyakkan berzikir, membaca Al Quran dan bersalawat atas Nabi.


    Tapi pd post ni, ana nk tekankn psal perjalanan solat & khutbah jumaat tu sniri bdsrkn pengalaman ana sniri, pd hari ini....


    PERJALANAN ::

    Memandangkn stiap langkah ke masjid dpt pahala, ana jalan kaki hari ini. Tiba di perkarangan masjid, member2 pnuh, memparking basikal strusnya bersembang. Ana trus masuk n tgerak hati lak nk solat tahayyatul masjid [tiada unsurpembajetan]

    10 minit lgi masuk waktu, ana amek kesempatan bce yaasin, ade versi kecik dlm poket., tpi x sempat abes.. "Allahuakbar Allahuakbar! Allahu..." azan dialun, ttpi yg dok kat luar tdi wat cam xde pape je.. harapan r nk benti bsembang, nk jwb azan, nk actually MASUK masjid.. pelik2..pe la tujuan diorg dtg masjid


    PERMULAAN ::

    Solat sunat sblm Jumaat. Yg kat luar tuh kat situ agi.. Para jemaah mmunuhi ruang solat, kbnykn nyer yg dewasa2, & yg kecik2 cam 10 ke bawah.. heran mne gi yg antara dua jurang umur tu.. Seorang insan duduk kat sblh, ssudah solat sunat, bajet nk salam, harapan r..

    Khutbah dimula.. Tajuk mnarek, kes buang bayi yg smakin mruncing.. n pasal penderaan ank2 oleh ibu bapak yg x bhati per0t, menjijikkn [bak kata khatib]


    KHUTBAH ::

    Alangkah bag0s kalau khutbah yg diberi bkn sebuah pembacaan teks semata2.. sebaliknya kata2 dri hati, yg insyaAllah akn lebih natural, lebih mnarek n lebih terkesan dlm hati para pndgr, drpd mndgr ayt2 gramatis si penulis teks yg agak membOsankn.. Btul kata Ust Syed Anas, "ape yg kita ckp dari hati lbh terkesan drpd pembacaan teks 100%, itulah masalahnya khatib2 kita skrg, ..." [kurang lebih]

    Suara pulak, kjap jelas, kjap x dgr.. Nada agk bertebur.. So tfikir gak di minda ana, sape yg pilih khatib2 ni? Diorg dberi latihan bckp x? Ade pengalaman x bgi ceramah? Dsb.. Dah bsar nnti cube siasat n ubah eh


    BUDAK2 ::

    Sdg khatib bkhutbah, tpekik2 bdak2 kecik kat blkg n kat luar.. Rse pelik, pahal bapak diorg x suruh diam/tgur? Maybe sbb diorg dtg sniri, maybe bpk diorg x kesah.. Tpi still mnyusahkn org len.. Drpd dpt pahale bwk ank nak membudayakan ank ke masjid dpt lak dose x reti jge ank n mnyusahkn org len.. Org sekeliling dak2 tu [yg tua2 nih, asl la x tgur.. mmg la x leh ckp, tpi tgur x semestinya melalui kata2 an]


    POKPEK2 ::

    MasyaAllah.. mula2 sembang, pstu men kejar2 pusing msjid,bising jiddan.. Bape kali tah lalu blkg khatib, naseb bek ade dinding. Yang sembang lak bkn bdak2 kecik je, yg x brpe nk kecik pun ape kurangnya.. Yg dah f4-f5 tu, pelik tgk.. Bkn ade ke tajok psal Solat Jumaat dlm PAI, blaja jer ke?


    SOLAT ::

    "Aqimussolah".. jemaah bgn nk solat, awl giler, khatib x sempat nk sbut agi.. mgkn sbb nk berebut tmpt, atau x sbr2 nk btemu dgn Allah. Ade yg tgelak2.. men2 agi nk angkat takbir.. nk jumpe Allah tu


    LEPAS SOLAT ::

    Zikir dibaca, doa dipinta.. Dewan solat dh lengang.. Tu 1 lagi yg menghantui fikiran ana.. Dlm sehari ade 24 jam, seminggu 7 hari, sbulan +30 hari.. Bile la sgt kita dekatkn diri kat Allah? Xkan lah nk zikir n doa kat Allah 5 minit pun x leh.. Lps solat, ana wat solat lps jumaat, lps imam bce doa [skali lgi, tiada unsur pembajetan], pstu gi blkg msjd n muhasabah balek.. Fikir bnde2 yg blaku tdi, fikir nk wat post ni..


    Jadi, fahamilah ape erti sbnrnya kita pergi menunaikn solat jumaat, malah mendirikan solat itu sniri secara amnya. Dengan sape kita bertemu dlm solat. Adab2, tatacara, bnde2 sunat, n jangan ssekali tinggalkn solat.. Wallahua'alam

    A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

    TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

    Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
     
    Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

    Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

    Usage Rights

    DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.