P/S'M/

:: PENILAIAN SEPANJANG MASA ::

Assalamualaikum wbt, selamat bpuasa, slamat bsahur, slamat bbuka, dan segala mcm selamat agi dlm bulan pnuh barakah ni.. jgn risau, insyaAllah post ni x bosan.. sebab kite tengah fikir pasal benda lain kan, "eh, mesti diorg dah letak komen baru kat post tu.. / kat gmba tu.. / kat status tu", so xnk la buang masa bace blog ni pulak.. camni je la, kalau kite xberapa rasa mcm nak baca, xyah.. x elok buat benda yang kite xnk, sebab nanti x ikhlas pulak, xdpt pahala membaca benda bfaedah, pengajaran pun susah nak ambek..

Ok, BERALIH KEPADA TAJUK SEBENAR.. 
Penilaian Sepanjan Masa [PSM]

antum tahu x, slain drpd 2 malaikat yg !!SENTIASA!! di sisi kita sepanjang masa, perhati SETIAP apa kite buat, baek atau buruk, catat semuanya dalam buku amalan kita, pastu kantoikan kat pdg mahshar nnti,[nak bagi orang yg slalu buat bnde x elok trase :D]  ade jugak makhluk lain yang sentiasa perhati n nilai kita stiap masa.. MANU$!A..

kat mana2 kite pergi, ade je mata yang tgh usha kita sebenarnya, kadang2 kita prasan, selalunya x.. Dan manusia ni, tengok bukan skadar teng0k, tengok sambil menilai, menghakimi, membuat andaian dll.. Kadang2 time kite tgh buat benda x snonoh la dia nmpk kita, pstu trus buat persepsi kite mcm ni, mcm tu.. Mcm yg plaja2 maahad slalu ckp, SUUZ Z0NN~

tapi itu antum pon tau, insyaAllah.. yang nk dtegaskn sgt2 dlm post ni ialah, percakapan kita.. baek dari mulut, mahupun BERCAKAP MELALUI TANGAN.. cakap pakai tgn? facebook, ym, SMS, Twitter, blogging.. [owh.. tu :)] Sama mcm tadi, org sentiasa perhati n nilai kita, walaupun slalunya diorang x layak pun nk nilai org, tp tu la yg blaku, n kita pun camtu snanye.. kalau bace post org tu, mcm2 la dia fikir.. 
"trok giler minah ni" 
"bapak lucahnye mamat ni" 
"bodo giler budak ni, boleh lak  ..." 

tu baru tafsiran yg agak senonoh, yg agi teruk tu xyah ckp la.. "hish, budak ni xde iman ke?!", "asal babi sangat mulut dak ni" dan laen2 yang antum sniri un slalu tpikir.. well, mungkin x salah, sebab tu la pe kita nmpk, n kita nilai bdasarkn ape kite nmpk kan.. tp tu la jugak masalahnye, kite xnmpk semua benda, x tahu cerita sebenar, tp buat2 macam da tau, pstu mula la tafsir ikut sedap hati.. 

TAPI!!!!
tu pun bukan benda yg nak diketengahkan dalam post ni... 
\ABISTU ABENDA?
yg orang laen ckp tu, kesah ape.. kalau salah dye dpt dose, kite dpt pahale, kalau btul un xde la gempa bumi ke pape kan....<>.. yg nk dfokuskan dari td lagi nih, ialah kita sendiri sebagai orang yang tulis bnde2 tu..

"Alah.. beb, tolong r.. FACEBOOK ni laman sosial! semua orang ada hak nak tules apa2 diorang nak.. nak luahkan perasaan, nak marah kat orang.. nk komen ni komen tu, kalao x suke x yah la bace.. org x pakse pun.. x leh trima hakikat la tu.." [pedas kan mulut dak maahad]

JAWAPAN : tu la pasal, sape pulak kate salah tules bnde2 tlebeh snonoh tu kat facebook.. nk komen, komen la.. sape boleh halang, memang ada hak kan.. dah kate laman SOSIAL.. tapi, tu la jugak pasal, org memang x leh halang ape2 kite nk tules,maknanye ape yg kite tules mmg dari hati kite, so x salah la kalau org nilai bnde2 x elok kan, dah kita mmg camtu.. btul? nak salahkn diorg ke? plus, sjak bila lak facebook ni bapak dye punya, da tules mmg la org tbace, dah bnde tu public.. ngok la sape cakap bnde kat atas tu..

"F*UCK R HIDUP NI.. X ABES2 PUT0S CINTA.. RASE CAM NAK BUNOH DIRI JEWP.. ARRGHH!" 
[wall post yang konfem2 tpampang kat news feed]

sjujurnya, korang pikir ape kalau nmpk statement cmni.. mgkn kali ptame, b0leh bajet budak ni tengah pressure giler, tp kalo sume post2 cmni, agaknya boleh agak x budak ni org jenis ape..

OK... memandangkan korang pun dah bosan bace, ana pun da penat type, n ana yaken korng dah paham pe mesej yg nk dsampaikn, dah la smpai situ kowt.. tu je yg penting kan, mesej da smpai, x yah pnjg2.. cam org Israel, pndai diorg, gune je care bodo2 pun, jnji mesej smpai.. bkn cam org Melayu, kaedah bmacam2, mesej x smpai2 gak.. amai je baby kne buang agi,, oklah, da lari tajuk ni, kang tules dlm post laen pulak psal tu :D

KESIMPULAN :
JAGA APA YANG KITA TULES KAT FACEBOOK.. PIKIR DULU SEBELUM "POST".. INGAT, ORANG SENTIASA MNILAI KITA DALAM APA BENTUK SKALI PUN, JADI BIARLAH MEREKA MENILAI YANG BAEK2.. ade dak maahad slalu ckp kat ana, 
"some things r just meant 2 be private".. sng citer, kal0 rse bnde tu x perlu pun 1 dunia tau, x yah la post.. bkn semua org blh tolong pun..  simpan je la sorang2, nk ngadu, ngadu kat org ttentu.. saje je gedik nak tarik perhatian.. tu la hakikatnya.. ok, slamat bpuasa, jumpe lagi

wallahua'alam bissawab, wassalam~~~~ KITA SENTIASA DALAM PEMERHATIAN

No comments:

Post a Comment

A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.