Al-Fatihah~

Rasanya antum pun dah dapat berita sedih ni.. 
Berat betul rasanya nak taip kata2 ni, walaupun keyboard baru repair..
Tetapi inilah hakikat, setiap yang hidup pasti akan mati
Semua orang akan dijemput Israil.. x sesaat awal, x sesaat lewat
itu janjiNya..

Kali ini giliran mudir kesayangan kita, Ustaz Haji Ibrahim bin Yunus..
walaupun tidak lama beliau sempat berkhidmat di bumi hamidiah, kira2 1 tahun 1/2
iaitu sejak Januari 2009, tapi banyak jasa yang telah dicurahkan beliau..
banyak perubahan telah dibawa, banyak masalah ditemuai penyelesaiannya, banyak minda kini terbuka..

TAPI, seperti biasa.. manusia2.. sering melanggar sunnatullah yang bgitu cantik disusun.. sering menyalah tafsir perkara2 yg menjadi amalan.. Perkara yg nak dketengahkn dlm post ini :

 "JANGAN MERATAPI SI MATI..." :(

First n for most, nangis x smestinya mratapi. Meratapi adalah apabila kita tidak menerima hakikat kematian tersebut, menangis yang melampau2, tidak redha dan pasrah dengan ketentuan Allah, bertanya "kenapa kau pergi!!" "kenapa kau tinggalkan kami!!" "kenapa kau cabut nyawa dia ya Allah..", menggoncang2 jenazah, dan yang sewaktu dengannya.

Tapi, yang jadi masalah sekarang ni.. Apabila dilontar soalan, "kau x sedih ke?", "ko nangis x?".. dibalas, "watpe nak nangis, sume orang mati kan, biase r..", "ala,aku bukan rapat sgt un dengan mudir tu, x rase pape un", "kite mane leh mratapi si mati en.. watpe nak nangis.." [abaikan yang dua awal tu, selingan je]

WELL, memang pun, xde sape pun pakse nangis.. nangis tu luaran je, dalaman sape tau, entah sedih entah tidak.. mungkin betul, mungkin lakonan, who knows.. [tapi baik husnuz zonn] Walakin, kalau jwpn2 tadi tu dijawab dengan diikuti ketawa kecil, senyuman, macam mana pulak..?Xke kuang aja tu? Kalau x sedih, then shut up or something r kan, renung2 balek ke, drpd buat bnde2 yg menampakkan seolah2 kita gembira dengan pemergiaan si mati..

Menangis x smestinya mratapi.. [nada mcm dah sebut dua kali], x salah kalau kite bersedih sikit.. Mungkin terkejut dengan berita tu, sebab semalam baru je syok mngumpat, tiba2 hari ni dah xde.. x sedih ke? peluang nk mintak maaf tu da ilang, da xde.. mana nak cari.. tapi budak2 maahad mana ade fikir mcm tu..

yang dfikir, "ala.. pasni marzilah ganti.. [diikuti bberapa pkataan yg x wajar ditulis]", fikir itu, fikir ini, semua lari dari konsep menerima kematian. Sepatutnye pe? Ya Allah, betapa hampirnya kematian tu dengan kita.. datang x menduga, xde ketuk2 dulu.. Aku dah sedia ke belum? dan lain2.. but u guys will get bored sick if i wrote all those stuff.. but that's reality~

Long story short, tadi ada SOLAT JENAZAH kat surah sekolah lepas zohor sebaik sahaja jenazah ustaz sampai dari Hosp Serdang, dan btolak ke kampungnya di Kelantan lepas tu.. bagi yang x bkesempatan nak dtg, perbanyakkanlah doa dan "Qul huwallahu ahad" utk ustaz.. Doa moga rohnya dicucuri rahmat, dtempatkn dlm kalangan yg beriman dan beramal soleh, & djauhkn dari azab kubur dan neraka, insyaAllah~



No comments:

Post a Comment

A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.