Kita Kan.. kITA kAN..

[sebut gaya budak kecik nk tkencing]

Assalamualaikum w.b.t. dan selamat menyambut Maulidurrasul
Post kali ini di'design' khas untuk membuatkan pelajar2 maahad tahu mana kedudukan dia [sedar diri siket]
Post ini juga merupakan lanjutan post HIPOKWIT~, KONSEP CIKGU~,

//KOMPER// & yg sewaktu dgnnya..


Hamidians, kite ni sape?
A. Pelajar yang hormat kat cikgu
B. Pelajar yg bajet je hormat tpi suke kut0k blkg2
C. Pelajar yg langsung xde rasa hormat kat cikgu
D. Pelajar yg h0rmat ckg, syg maahad, & x suke org perlekehkn guru2 dan maahad itu sniri
E. Soalan ni mas0k preksa x nnti?

Sbnrnya, tujuan utama p0st ini ditulis adalah kerana skrg ni, ramai bben0 plajar maahad yg x suke kat maahad, dah hilang hormat kat ckg2.. Ala, come an la.. Kita ni sama ke dgn dak2 skola bese..? X hormat ckg?! Ape ni.. Pnat2 blaja PAI, dgr tazkirah itu ini, lgsg x terkesan dlm hati.. Tu r namanye pokok xde BUAH.. ade ilmu yg hanya skadar ilmu, lgsg x dtunjukkn mlalui amal.. pe gne ade ilmu?

[x abes2 nk kaitkn dgn skola agama, bistu, kalo dak2 skola bese x pe r x hormat ckg?!]

X.. spatutnya xde pun istilah x hormat cikgu.. ana malas nk kupas psal konsep seorang guru sbb dah pnah tulis dlm post KONSEP CIKGU~ sila la baca.. tpi kesimpulannya, xde sbb utk kita x hormat/mengurang ajari seorang ckg..

Weyh, dia yg ajar kita.. yg didik kita.. Yg menarik kita dari lembah keBODOHan.. Yg membentuk kita jadi insan yg insyaAllah bjaya dunia & akhirat..
[mesti ade yg kate, "alah, ye2 je.. mmg 'ramai' ckg camtu.. byk je tr0k2"]
spe yg ckp tu mmg &%$$#!@ n agak bmslh..

Ingat! Seteruk-teruk seorang cikgu tu, ter0k lagi diri kita.. Sehina-hina se0rg ckg tu, hina lagi diri kita.. Sejahil-jahil seorg ckg tu, jahil lagi diri kita!
Ingat jugak, ckg tu 1000x lebih tinggi drjatnya..

So, sape kita nk kutuk cikgu?!
Sape kita nk persenda/perli cikgu?!
Sape kita nk ngumpat cikgu?!
Sape kita xnk hormat cikgu?!
Sape kita nk bnding2kn diri kita dgn ckg?!

Tu 1 lagi mslh, pelajar suka menilai, menghakimi seorang ckg tu same cam diri dia sniri, same cam kwn2 dia.. Ingat3.. ckg tu kan jauh lebih mulia, jauh lebih berilmu, jauh lebih baik dari kita!
[sius, bagi sape yg blum baca, bce la post KONSEP CIKGU~ tu.. kalo x, x phm nyer]

N ana pelik tgk dak2 maahad x suke ckg PERLI diorg.. Ya Allah, suke hati ckg la.. Mgkn tu antara cara terbaik nk didik kita, nk bgi kita sedar siket.. Ni, asyik saket hati, terasa giler dgn cikgu.. Pd hal x pnah fikir lak pe prasaan cikgu.. Tu la yg cuba ana tegaskan tadi, jgn rse KItA dengan C!kGu tu sama!

jgn susah nk trima ssuatu tu, hanya sbb x suke ckg tu,, cube pikir rasional siket,btul x ape dya ckp/
[aaah, sur0h org jage jarak biler nk ckp antara laki dgn pompuan,dye tu.."]
hapuskn pemikiran camni, btulkn pe dye ckp.. bile ckp anrata laki ngn pompuan jgn r direct sgt.. kalo dye x ikut pe dye ckp, tu anatara dye dgn Allah r, watpe nk seb0k..

kne ade satu pemikiran di mana cikgu tu sangatlah mulia, sangat tinggi darjatnye, nk jge btul2 perasaan dye.. Kalo utk awek blh lak, utk ckg jauh skali.. PELIK kan?

Conclusion nyer :
Kita Kan.. Kita Kan.. Kita Kan PELAJAR
Kita Kan.. Kita Kan.. Kita Kan Orang Islam yg x hipokrit
Kita Kan.. Kita Kan.. Kita Kan bdak Maahad
Kita Kan.. Kita Kan.. Kita Kan

Wallahua'alam..

No comments:

Post a Comment

A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.