P€NIPU!!

[pos pnjg, x rugi bce]

"ala.. lepak la.. banyak lagi mase nk buat", kata Ropi kpd membernyer yg ajak dye siapkn kerja kursus..

Ropi ni menipu..

Hamidians skalian, mse kita di dunia cukup lah pendek & singkat..
kjap je.. paleng lme idup un 90 camtu..

TAPI, knape kite maseh brse kita byk mase, selesa je.. Buat pape nk btanggung.. Yaken sgt kita akn ade byk lagi mse.. N, cuba kita fikir balek..

mcm ana sebut tadi, hidup kat dunia ni paleng lme pun 80-90 taun cmtu.. so, rsenyer cukuplah berbaloi kalau kite berkorban siket untuk mendapat kenikmatan di akhirat yang ABADI tuh..
kalo pakai tud0ng insyaAllah x mati.. kat dunia ni, bjuang la habis2an utk mencapai akhirat [syurga yang abadi] abadi tu..
berbaloi-baloi

kalo difikirkn, x rse pelik ke tgk org bmati2an kat dunia ni, cari kkayaan n kesenangan n populariti dunia. Sanggup tipu diri sniri, xnk pcaye yg "nnti cmne pun mati gak, dunia ni kejap je.. Popular kat dunia buat ape.." N tipu diri sendiri mengatakan "lps mati, mati lah.." xnk caye yg bnde2 kita wat ni mmg bnyk yg salah n akn dis0alkn nnti..

x gerun ke? Nnti Allah soal.. Hey, Ropi.. mengapa ko membazer masa mlakukan kerja2 tidak berfaedah dan meninggalkan apa yang wajib bagimu? [contoh]
tdiam korg.. nk jwb pe? bsedia ke kita nk disoal??

Tgk cmne kita luangkn mase kita skrg ni.. layan
FB | MS | YM x abes2.. have u ever thought that, "ape faedahnyer..? las2 pe aku dpt? ape kesudahan nyer?" sbg contoh, ana tgk ramai dak maahad layan FarmVille.. ana nk tnye soalan tdi.. ape antum dpt? keseronokan? ye?
main FarmVille sronok ke? mgkn.. tpi slain keseronokan n knikmatan dunia yang x sbrpe pon ni, ape yg kita dpt..

Cafe World, Mafia Wars, YoVille, AquaWorld, quiz2 bodo kat fb tuh.. pe kita dpt sbnrnye?
mse kita habes camtu je.. Nikmat? Seronok? seronok sgt ke? chatting bes sgt ke?
mmg, ana x nafikan.. byk je faedah FB, YM dsb.. tpi biler sgt kita gne tul2 utk faedah tu.. bape kali sgt antum gne utk bncg homwerk atau discuss kerja, tnye2 khabar, bdakwah ke, cari kawan lame.. Jgn mnipu diri sndiri lagi..

N termasuk ana skali, sbb ana cuba sgt2 mminimumkn pembazeran mse di alam maya nih, iaitu dgn cbe bdakwah mlalui blog yg x sbrpe ni.. mgkn antum pun bce, dpt ksedaran siket, blh berubah insyaAllah..xde la mse ana tbuang cmtu je.. bce post ni : *CUTI KALI INI* utk spe yg belum bace..

Imam Ghozali pnah ckp:
"aku merasa hairan bagaimana mereka boleh bgelak ketawa sdgkn kain kapan untuk mereka sedang disiapkn"

tgk tu, org zaman dlu x bazer mse cam kita.. Pnah tfikir x, Alexander Graham Bell [tepon], Henry Ford [kreta], Albert Einstein [mcm2], Alessandro Volta [voltage] pe sume, punya bsar sumbangan diorg utk kita skrg.. Cmne diorg blh tpikir kan, berckp mlalui 1 alat yg jauh giler ngn alat yg 1 lagi tanpa sbrg pnymbung, kerusi yg blh bgerak, laju lak tu [kreta]..

[jgn isau, siket agi nk abes]

Kita tau merase je, x reti nk amek iktibar.. Cube bygkn, zaman diorg, bnde2 ni xde lagi.. Diorg yg dpt idea, yg tpikir nk buat.. MasyaAllah, Allah Maha Bijaksana dan Pemurah utk pinjamkn ilmuNya utk diorg ni.. Kite tau mlangut je, gne kmuduhan2 yg ade.. salah gne pulak tu.. tpi bkn sume mcm tu, cam yang ana ckp dlm post The IDEA of G€N€RAL!$AT!0N ~

sprti yg diulang dah brpe kali dlm blog ni, '
KALAU KITA DIBERI PELUANG UNTUK MENJENGUK KE NERAKA WALAU SEDETIK, KITA AKAN BERMATI-MATIAN DI DUNIA INI UNTUK MENGELAKNYA"
dan
"KALAU KITA MENATAP SYURGA WALAU UTK SSAAT, KITA X AKAN BERHENTI BERUSAHA UNTUK MENCAPAINYA"

insyaAllah kita ubah dunia ni bermula dgn mngubah diri kita sendiri dulu
Org Jawa kata :
Changing the World Starts with Changing YOURSELF first!

Wallahua'alam..
[kalo x puas hati dgn cara penulisan ana, sila suarakan tpi bilhikmah = adab n cara yg btul..
sbb kita susah nk trima bnde drpd org yg kita x senangi :)]

No comments:

Post a Comment

A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.