//KOMPER//


when we buy a shirt, we always compare a few shirts to make sure we choose the right one.. coz there's always gotta one that's the best..

In this world, there is ALWAYS, always someone better than us..
One of the best way to succeed is to COMPARE..

Ingat yg tidak ade 1 keadaan pun, di mana kita dh cukup sempurna dan cukup hebat..
Sentiasa ade org yg jauh lebih bagos drpd kita dan ade jgk org yg jauh lbh teruk drpd kita.. Dua2 kita kne gne..

Dari segi BERSYUKUR, elok kalau kita bndingkn diri kita dgn org yg lebih rendah drpd kita..
cth : Kalau kita dh duduk umah banglo 2 tingkat, jgnla asyik bnding dgn org lain yg btingkat2 agi.. sbb nnti kita xkn rase bersyukur.. kita akn sentiasa rase "nk agi.. nk agi.. x cukup ni"
Cube banding dgn org duduk flat.. mesti kita bsyukur sbb dpt hidup selesa dsb..

Dari segi bnde len pulak, kita mestilah bndingkn diri kita dgn org yg jauh lbh bagos drpd kita..
cth : Kalau tyme merentas desa aritu kite smpai dlm 38 minit je, mesti ade org yg jauh lbh cpt drpd tu.. kalau bkn kat maahad pun, kat tmpt laen.. bile kita fikir mcm tu, kita akn sntiasa berusaha utk mengalahkn org tersebut atau utk menjadi yg paleng hebat!
Kalau time pekse aritu, dpt first pun.. Jgn cpt sgt rse hebat.. There's always someone out there better than u..

Compare3.. mcm tu la care nk bjaye.. bsaing utk mnjadi yg terbaek.. bsaing scara sihat an..

Dlm segi2 lain pun, kne sntiasa komper jugak dgn yg lebih baik.. Cam kat Maahad, mungkin ade yg fikir "ok dah klas aku ni.. byk je klas len yg burok.."
kalau kite fikir camni, cmne nk bjaye..? Kalau dpt 95% pekse aritu, jgn ah banding ngn dak2 yg dpt 70-80%.. Kita menjatuhkn lagi standard yg kita nk capai

STANDARD ABDNE LAK NI??

bile kita compare diri kita dgn org lain, kita sbnrnye mletakkan 1 penanda aras.. 1 target yg kita dah set nk capai.. dah nmpk abnde kita kne improve.. bila kita dh capai target tu, target lain pulak kita set n so on..

So, in the end, kita sntiasa memperbaiki dan memPOWERkan diri kita all the time..
Dari nombo 23, jdi 17.. Dari 17, jdi 11, dari 11 jdi 8, dri 8 jadi 3..

4A jdi 6A, lps 6A 6A agi, pstu 7A, pstu 8 dn seterusnya..
Jangan ssekali BAJET HEBAT! coz we're not.. kalau la dh xde sape lagi nk compare, compare dgn Rasulullah SAW, kalau rase org lain dh x layak utk kita..
Kalau kita bce shari 4 helai Quran, kan ade member kita bce 6lai shari..
Dalam hal agama, kita compare bkn sbb nk bersaing, tpi utk memperbaiki sgale kelemahan dalam diri kita yg lebih besar dari tangki air kat sblh surau..

n ingt ni jugak time tgh buat pape.. cthnyer, kalau kita tgh mrokok.. mestu ade org tgh bce quran..! kita tgh kumpul dose, dye kumpul pahale.. dye dpt kasih Allah, kita dpt kemurkaanNya.. agk2 bile fikir cmni, nk ke kita wat bnde2 x snonoh, sdg kita tahu org ade org tgh mlakukan kbaiknan..
Kalau kite tgh layan bnde x elok kat tenet, ade org tgh cri hadith2 + ilmu ttg islam.. Skali lagi, dye dpt pahale, kita tmbh dose.. Mate kita rosak, mata dye terpelihara.. Time kita wat mksiat (cthnuer dating ngn awek/balak, ade owg len tgh solat kat masjid.. Kalau hal bnde2 len blumba2 nk tgk spe lebih, bile bnde cmni, x nak pulak..

CONCLUSION :
- jgn bajet ebat
- compare urself with others to improve
- there's always sum1 better that u!
Wallahua'alam..

No comments:

Post a Comment

A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.