K.P. : J0M NANGESH.. : (

salam..
cuba tengok dunia kita sekarang, cuba tengok manusia zaman sekarang, cuba tengok dak maahad skrg..
Ya Allah, sedihnya.. sedang ana mnulis ni, keyboard da mula basah..

Ya Allah.. apa nak jadi dengan kita...? Ya Allah.. Mana kesudahannya...?
Kalau nak kupas 1 persatu, mmg x cukup entri ni, malah blog ni.. jadi, ana akan kupas tentang beberapa isu je yang sangat membimbangkan & memang patut dipandang serius [ade 3 je kat sini]..

sIdANg PeMbACa..
1.  Kes Buang Baby..
- Ya Allah.. Ya Allah.. Ya Allah.. sedihnya nk mula.. mungkin ade antara korg yang x berkongsi rasa yang sama, mungkin kerana pemikiran / perspektif yang berbeza..
- Cuba tengok paper, tengok berita, da lali dengar pasal kes buang tabiat.. [buang baby tu kan dah kluar tabiat/norma manusia] Macam yang ditulis dalam blog ni, cuba fikir rasional...
- Bayi tu ANUGERAH ALLAH.. bkn semua orang dikurniakan anak.. tapi orang2 yang dapat ni tak reti nak bersyukur.. x leh pikir waras.. Tapi kita x boleh nak adili camtu je, sebab kita x pernah lalui..
- tapi, seribu kali tapi, tindakan tu tetap salah, x kisahla terlanjur mana pun, tertekan mana pun, bukan hak kita nak senang2 tamatkan riwayat hidup anak kecil tu.
.
2. Mungkin antum da b0san baca pasal isu ni, tapi dia tetap suatu masalah..
TUD0NG.. 
- isu nye sekarang bukan pasal pemakaian tudung semata2, tetapi 'menutup aurat' secara amnya.. Seperti dalam post yang sebelum ni, gejala x pakai tud0ng, x tutup aurat dah jadi kebiasaan untuk kita umat manusia..
- tu la yang sedihnya, org da x rasa benda tu salah dan rasa bersalah..

"PAKAI TUD0NG X SEMESTINYA DIA BAEK.. RAMAI JE YANG TEROK2.. HMMPHH.."

- sape kata orang yang pakai tudong mesti org yang baek, memang ramai yang tak berapa nak baik pun..
- tapi cuba banding dengan orang yang x pakai tudong, mana lagi teruk..?- nak tau orang tu baik ke x, bukan dari luaran je, bukan dari pemakaian sahaja.. banyak aspek yang perlu dilihat, dan aspek pemakaian salah 1 daripadanye..
    - dan yang x tutup aurat tu, walau camne pun baik hati budinye, budi bahasa dia, masih ternyata ke'tidak baik'an dia sebab awal2 lagi, dia tu dah langgar perintah Allah.. jarang la yang lain boleh sempurna

    3. HoLMat lo..
    -Ya Rabb.. kalau kita tengok umat manusia sekarang, rasa hormat menghormati tu susah beno nak nampak.. Orang Melayu yang dulu kaya betul dengan budi bahasa [kononnya!] hanya tinggal sejarah.. Manusia yang dikatakan bertamadun sangat tu, dah x berapa nak bertamadun dah.. [ber0k x buang anak pun.. :]
    - Malas nak kupas lebih lanjut, kita kecikkan skop kepada Maahad je.. cuba tengok, kalau cakap dengan cikgu tu, Ya Allah, bukan main 'beradab'.. 
    -rasanya perihal ni x yah hurai lebih, sebab semua selalu nampak  depan mata, tapi buat2 x nampak, ataupun x rasa apa yang diorang nampak tu benda x elok.. [lu pikiaq la sniri]
    - rasanya, kalau cakap dengan cikgu tu, x yah la informat sangat.. x yah skema sangat, tapi jangan biadap.. 

    "Tapi hydrochloric acid tuka gak an?" "Abes ue pahal dia x mengembang?"

    - salah ke ayat2 ni? tafsir la seniri, agak2 kalau kita cikgu dengar budak cakap camtu ngan kita, pe gak nye ek rasanya..
    - a useful tip, bila cakap dengan cikgu, akhiri ayat tu dengan 'cikgu', atau 'ustaz' atau lain2, tengok cikgu la.. dan "gak ar", "ar en", dan lain2 tu cam x berapa sesuai nak guna kalau cakap dengan cikgu kan?

    sekian, wabillahi taufiq wal hidayah
    wassalam~ hope u guys cried, or touched emotionall,, coz u really should..                                         [eMa.yakuZZ@]

    6 comments:

    kakak said...

    font kaler kuning memang cantik bg background kaler itam. tapi kalau baca bg feed. x nampak apa! try a new colour my dear.

    Maahad Hamidiah said...

    bce bgi feed? x faham la kakak..
    u mind being more specific.. thnx~

    Anonymous said...

    Assalamualaikum, salam ukhwah islamiyah di bumi maahad nan suci.Di sini selaku muslimat yang baru saje menjejakkan kaki ke maahad rasa amat bertuah dan beruntung kerna analah orag yang beruntung dalam kalangan org2 yang tak berjaya ke sini. namun begitu terdetik rasa terkilan kerna ada dlm kalangan muslimat yang senior memandang dgn penuh kebencian kami yang bergelar junior especially di hostel seolah2 kami umpama debu-debu yang menyebabkan pencemaran di merata tempat. tolonglah bimbing kami sebaiknya jgn melemahkan semangat kami. hayatilah tazkirah, ma'thurat, ayat suci al-quran yang dibaca saban hari apa yang penting lagi kita sekolah agama. maafkan segala kata-kata.

    Maahad Hamidiah said...

    masyaAllah.. tepat sungguh kata2 anonymus ni..
    so, buat la pe dye ckp tu

    Anonymous said...

    zaman ni lg terok dr zaman jahiliyyah dulu..
    dulu tanam ank perempuan shj, skang due2 pon ditibainye..tu bru satu contoh...
    sbb ape???sbb x berpegang TEGUH pada Al-Quran dan Sunnah..

    ostajah osem said...

    Blog ni dah lama tak aktif ye?

    Post a Comment

    A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

    TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

    Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
     
    Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

    Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

    Usage Rights

    DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.