The IDEA of G€N€RAL!$AT!0N ~

"kerana nila setitik, rosak susu sebelanga"

Assalamualaikum pembuka pembicara..
Ana pasti antum msti pnah dgr pepatah kat ats nih.. Well, there's a problem with it..

Manusia sememangnya suke melabel, x kirelah org, tmpt, atau bnde.. Kita sering mlabel perkara2 ini brdasarkan pertimbangan diri kita.. Dan selalunya, tindakan ini mempunyai lebih byk kesan buruk drpd kesan baik..

Cth : Kita sering melabel org Cina pengotor dan suke mnipu, org Melayu malas dan lembab.. Plajar2 klas Ali bermasalah.. Ahli2 politik slalu rasuah.. Kreta2 proton bmslh dsb..

Itulah yg bwk smula kpd tajuk kita, the idea of GENERALYZING (mengitlakkan, merujuk kpd bnde2 yg sama jenis sbg satu) ala.. General = umum..

Sblm tu, ana nk jawab balek org2 yg ckp cam kat ats tdi.. Ade je org Cina pembersih n jujur.. Ade je org melayu rajin n produktif.. Ramai je plaja2 klas Ali yg ok.. Byk je ahli politik yg x makan rasuah.. Kreta Exora jiran ana ok jer!!

Kita x blh mentafsir skumpulan manusia/brg dsb dgn hanya mlihat kpd 1 drpdnye.. Kalau kite tgk ade org kafir maksiat sana sini, mabuk x abes2, pgaulan bebas pe sume, well ramai je org kafir lain yang x cmtu.. Kalau byk dak2 satu klas nih bmslh disiplin, jgn generalize bhw klas itu merupakan klas yg bmshl.. Smpai timbulnya, "Dye dak ali ah, mesti ah ...."

Atau tyme yg heboh dak skola agama buli smpai ade kmatian.. (yg pakai baldi tu) Ana mula dgr, "Bdk2 skola agama skrg dh x blh pakai.. Same je dgn bdk2 lain.." Tgk btpe byknye kesan buruk yg blaku when we start to generalize..

C people as individuals.. Not by what school they go to, or what group they r in, not by what family they come from.. Coz, we act on our own.. we make decisions by ourselves..

If a tourist came to Malaysia n met a malaysian to ask for directions, n that malaysian turned out to be someone rude n not helpful (xnk tlg, yg plancong tdi nk tnye jln pe sume), we wont want the tourist to say that "Org Malaysia ni sombong ah.. X helpful langsung" (blh lak ckp melayu.. :)

So i hope u guys get that we should not generalize things or people.. Kalau kite nmpk ade seorang mamat nih (org mlayu) buang smpah kat tepi jalan, then mamat tuh yg pngotor, bkn org Melayu.. sbb ramai gak org Mlayu yg pentingkn kebersihan..

Last skali, ana juge nk inform yg ana pun tau ana xde la bgos mne nk kuarkn tguran2 serta nasihat2 dlm blog ini, tpi ana x pnah dgr mnegur n mnasihati ke arah kebaikan tu salah.. Bile ana tulis nasihat2 kat blog ni, ana pun akn cbe ikut sbb ana xnk la jdi HIPOKRIT~ (klik link nih)

Harap sgale ape yg ana tulis dlm blog ni dterima baek oleh sume pembacanye.. Ana x pakse pun suroh ikut.. N ana pun x bajet ana perfect.. Skadar nk sebar ape yg ana tahu utk dak2 Maahad sume! Wallahua'alam..

No comments:

Post a Comment

A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.