2010's here.. Mne azam nih?


Slalukn dengar "azam taun bru (...) ape?", "ape (...) nk capai 2010 ni?" dsb..
Taun ni pun sme, adekn azam.. Azam baek punyer!

TAPI..

Ape gne beli pen kalao xde kertas.. Ape gne beli penyodok kalao xde penyapu..Ape gne ade azam kalo x usaha. Azam tu sme dgn cita2 / impian.. atapon suatu keadaan yg kita nk jdi.. satu matlamat yg kita nk capai.. Org biase pndg remeh ttg azam nih.. [spe nme azam, sila jgn trse]

Azam / cita2 ni bkn tyme taun bru je kita kne ade.. Sntiase kne ade..
SEBAB APE?
Diri kita sentiasa ade bnde yg perlu dibaiki.. Ngan kita sntiasa ingin mencapai /
mndptkn ssuatu..
Byk org fikir, bile dah smpai satu tahap tu dye dh cukup.. Dah x berusah agi utk capai ssuatu..

[bLURR lagi?]

Cth : Seorg pakcik ana knal ni dh ade PhD, dia naek kreta mewah, bini dye hot, umah dye banglo, anak 3 org.. Ana slalu pergi umah dye sbb member ngn anak dye (kwn ngn org kaya untung)
Uncle ni slalu marah tyme ank dye tgk tv / lyn internet, n suroh dye stadi.. Pastu anak dye tdi slalu persoalkan knpe dye blh je buat..

Uncle tu msti jwb : "Abah dah pnat blaja dh dlu, skrg abh dah bjaye.."

Ana malas masok cmpur.. Tpi ank dye slalu gak ngadu kat ana ttg bapak dye (cam ngumpat bapak sniri.. JGN TIRU AKSI INI!) Dia kata, bapak dye slalu bajet cam dah sempurna.. Dia kate dye x pnah tgk ayah dye ngaji quran, solat slalu lmbt, kalo Forum Perdana tgh on mesti tukar channel, dan byk agi..

Cbe kita buat refleksi.. : Uncle tadi bjaye dri sudut dunia je, ade PhD pe sume.. tpi ukhrawi dye tah pape.. Buat ape kaya duit kalao miskin amal, ade PhD tpi quran pun x reti bce, ade bini hot tpi anak sniri pun ngumpat dye...

Iktibarnya, uncle tadi mesti dlu ade impian utk ade tu semua (PhD, rumah besar dsb) so dye berusaha sekuat hati utk mencapainya.. Tapi setelah dye capai semua tu, lgsg x tfikir utk mencapai bnde lain, cthnye utk memperkukuh ilmu agama yg slama ini srapuh polistrin yg kat kantin tu..

Atapon nk didik anak2 dye mnjdi anak yg soleh, yg blh berdoa instead of mngumpat kpd dye.. Atau membimbing bini dye yg hot tdi dsb..

Sng citer, our journyer to success will never end.. SPM isn't the limit and neither is a PhD.. there's always a better version of ourself that we should turn into.. There's always a dream we should achieve.. Always keburukans we should repair.. Not only on New Years, but all the time..

So, we hamidians should do that too..
e.g :Target the best for exams.. if u got 96% last time, then there's always 100% to target..
If u got third time Hari Sukan taun lepas, then try No. 1 this year! If ur class only got 3 bintang last year, try to get 5! Or at least dream to have it..

Cause when we dream, ade keinginan, bila ade keinginan, ade usaha, bile ade usaha, insyaAllah ade kejayaan.. Di kesampatan ini, kami jge ingin mengucapkan jutaan tahniah kpd calon2 PMR 2009 yg mencapai kputusan yg blh dibanggekan..
They dreamt of it and now they achieved, so why not us?

CONCLUSION :
- set ur dream n goals..
- there's always someting to dream and achieve
- we gotta try to repair our flaws
- pndai2 ah cari pengajaran sniri..
- Slamat Tahun Baru Hijrah & Masihi

Wallahua'alam..
p/s : ana dh tgur member tdi spaya jgn burukkan parent sniri dekat org..

No comments:

Post a Comment

A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.