Buat Apa Gi Sk0Lah?!


Assalamualaikum hamidians skalian.. lme x wat entri..
sblm tu nak mintak ah kpd ssape yg membce ni, bce ah smpai abes..

Post kali nie ditulis mmndgkn rmai bdak maahad dh lupe tujuan utama kita gi sk0Lah..NAK BLAJA AH!
menuntut ilmu kan merupakan satu tuntutan islam..

sumtimes mse dlm klas kte rse bosan.. xde pape nak wat.. rse cam nak gi mrayau2 jap, gi sukida er, tandas amai2, ataupun nk sembang ngan member psal citer mlm smlm kat tv3 atau ckp psal ssape yg biasanyer akn menjurus kpd NGUMPAT..

kita lupe yg kat sk0La mne ade istilah "xde pape nak wat"..

tgk bwh meja ue.. buku blambak2 ue nak wat pe?! mak ayah beli pnat2 nak bia je?! bce ah, bajet kite ni pandai sgt jer.. ilmu kita lg cetek dr buku lali kita ah.. klau mls nak bce, buat homwerk..

Bila difikirkn, rse pelik an, weekend cmni kita blh lyn ms, fb, ym ataupun bce blog ni, sdgkn ckg ade bg keje kat kte cm folio dsb. lgsg x sentuh, pastu gi sk0Lah ckp kat ckg x sempat nk buat, sibuk.. pastu nk buat kat sk0La/asrama x leh sbb x cukup bhn..

MasyaAllah, rkn2 maahad skalian.. prasan atau tidak, kita sbnrnye dh lupe bnde utama yg patut kita buat.. org kafir dh skali lg bjaya menewaskn kita dgn melalaikn kte dgn sgala kemudahn IT..

sedarla weyh, x kan kte nak hanyut je dgn dunia skang nih.. Skrg ni, EVERY MAN 4 HIMSELF! kte da x leh hrp sgt kat ssape utk bimbing kte kdg2 even parents kte krne mgkn diorg pown da tmkn pujukn dunia..

blaja bkn sbb mak ayah, sbb Allah.. mgkn psekitrn kte skrg pown kurg menggalakkn kte bkn sje utk mnuntut ilmu, malah melakukn printah Allah.. tv pn0h dgn maksiat, intenet pown sme.. msyrkt = hiburan..

so, kte kne ah pikir sniri.. kita ade ilmu gne.. pimpin kte ke jln yg bnar, insyaAllah org skeliling..

Ingtlh, dunianye ni kjap je.. buat je pe Allah suroh, tinggal laranganNYA.. bnde simple tp susah kte nak buat.. Syurga itu abadi dan worth fighting for.. kalau la kte diberi peluang menjenguk ke syurga walau sesaat, mesti kte x kan bhenti b'usaha mendapatknnya..

Oklah, x nak tulis pnjg agi,nnti bosan lak nak bce.. so benti sini dlu.. WALLAHUA'ALAM.. penulis sniri pun x ah hebat mne, tp skadar nak mengingtkn warga Maahad tercinta! salam..

No comments:

Post a Comment

A PLACE TO LET OUR CREATIVITY RUN WILD :: Let's see what we can do~

TAKE A DEEP BREATH N READ THROUGH~

Disclaimer: This is not my own work. All credit goes to the original creator.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 :: MAHISS :: |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.